recept
Žitné perníčky
Tento recept je zvláštní nejenom použitím žitné mouky, ale také tím, že váhové množství jednotlivých surovin je ve srovnání s jinými recepty podstatně menší. Ale právě proto tento recept můžete bez obav vyzkoušet.
Žitná mouka se svými vlastnostmi dost liší od mouky pšeničné. Obsahuje méně lepku, takže všechno pečivo z ní je trochu tužší a hutnější, a má také odlišnou chuť.
Těsto se při zpracování chová odlišně než z pšeničné mouky. Ale při dodržení postupu se vám jistě povede.
Nebuďte překvapené, při pečení vám perníčky tolik nenabydou, není to špatně, takto se těsto z žitné mouky chová správně.
Těsto je bez tuku, ale vylepšené tentokrát mletými vlašskými ořechy.
Žitná mouka obsahuje méně lepku a tak je tento recept velmi oblíbený u lidí, kteří mají zdravotní potíže anebo se vyhýbají mouce pšeničné.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Tyto perníčky jsou ideální volbou pro všechny, kteří mají rádi specifickou chuť žitného pečiva nebo ho preferují jako zdravější variantu. Musíme tedy počítat s tím, že nebudou nikdy tak měkké a nadýchané jako mohou být z mouky pšeničné.
Jsou tužší, s hutnější a robustnější texturou, jsou ale také sytější. Hodí se tedy nejlépe na drobnější tvary.