recept

Žitné perníčky

 Tento recept je zvláštní nejenom použitím žitné mouky, ale také tím, že váhové množství jednotlivých surovin je ve srovnání s jinými recepty podstatně menší. Ale právě proto tento recept můžete bez obav vyzkoušet.

Žitná mouka se svými vlastnostmi dost liší od mouky pšeničné. Obsahuje méně lepku, takže všechno pečivo z ní je trochu tužší a hutnější, a má také odlišnou chuť. 

Těsto se při zpracování chová odlišně než z pšeničné mouky. Ale při dodržení postupu se vám jistě povede. 
Nebuďte překvapené, při pečení vám perníčky tolik nenabydou, není to špatně, takto se těsto z žitné mouky chová správně. 

Těsto je bez tuku, ale vylepšené tentokrát mletými vlašskými ořechy. 

Žitná mouka obsahuje méně lepku a tak je tento recept velmi oblíbený u lidí, kteří mají zdravotní potíže anebo se vyhýbají mouce pšeničné. 

Benefity

  • těsto je bez tuku
  • menší obsah tuku
  • mají nižší glykemický index

Suroviny

  • 350g hladké žitné mouky
  •  90 gr tekutého medu
  • 170 gr cukru
  • 30 gr mletých vlašských ořechů
  • 4 rovné lžičky perníkového koření
  •  3 celá vejce
  • 20g amonia
  • Olej na potření 
  • 1 celé vejce na potření
  • Kondenzované mléko na potření 

Postup

  • Připravíme si tekutou směs medu a 3 vajec (viz. jak připravit med). Do mísy dáme med a vejce zároveň a metličkou pečlivě promícháme do hladka.
  • Do další mísy vsypeme mouku, cukr, mleté ořechy, perníkové koření, kakao a sodu a velmi pečlivě všechno promícháme.
  • Potom postupně přiléváme zvlášť připravenou směs tekutého medu a vajec. Zpracováváme nejprve vařečkou, dopracujeme v rukou na vále. Správně vypracované těsto je hladké a pevné.
  • Zabalíme jej do mikrotenového sáčku a necháme v chladu minimálně 24hod. odpočinout.
  • Rozválíme na plát asi 5 mm silný. Úsporně vykrajujeme drobnější tvary, klademe na plech zlehka potřený olejem a pečeme přibližně 5 minut na 190°C .
  • Pro získání lesku potřeme ihned po vytažení z trouby dobře rozšlehaným vajíčkem s kávovou lžičkou horké vody. Lépe se vám budou perníčky potírat. 

Tipy z mé praxe

  • Těsto je dobré nechat uležet alespoň tři dny, poté méně lepí.  
  • Pro získání lesku potřete perníčky ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem s kávovou lžičkou horké vody
  •  Perníčky jsou po upečení tužší (nikoli tvrdší) a tak se hodí na drobnější kousky. Z tohoto receptu budete mít asi 50 kousku drobnějších perníčků.  

Moje doporučení 

Tyto perníčky jsou ideální volbou pro všechny, kteří mají rádi specifickou chuť žitného pečiva nebo ho preferují jako zdravější variantu. Musíme tedy počítat s tím, že nebudou nikdy tak měkké a nadýchané jako mohou být z mouky pšeničné. 
Jsou tužší, s hutnější a robustnější texturou, jsou ale také sytější. Hodí se tedy nejlépe na drobnější tvary.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}