Příprava, zpracování a pečení perníkového těsta je tak trochu alchymie. Jak už jste možná sami zjistili, záleží tu na mnoha zdánlivých maličkostech: od výběru mouky a koření, přes rychlost zadělání těsta až po teplotu trouby při pečení. Všechny tyto detaily nás dokáží čas od času potrápit. Přesto - nebo právě proto - mám pro vás na závěr několik dobře míněných rad.
Nezoufejte, pokud se vám hned napoprvé nepodaří napéct měkoučké baculaté perníčky podle vašich představ. S každým dalším pečením to bude lepší a lepší. Bude dobře, když si vyzkoušíte několik receptů (nebo třeba i všechny) a zůstanete u toho, který vám bude nejlépe vyhovovat ať při vykrajování, pečení nebo chuťově. Tomu pak věnujte svou trvalou přízeň.
Čím častěji si totiž danou recepturu vyzkoušíte, tím lépe si s těstem budete “rozumět”. Poznáte, jak se kdy chová, co s ním udělá změna teploty nebo doby pečení, zkrátka se spřátelíte a brzy budete vědět, co od něj můžete očekávat. Všechna další překvapení pak budou už jen příjemná a pečení perníčků se stane vaší trvalou radostí stejně jako mně.
A to vám přeji ze všeho nejvíce
Dana Holmanová