recept
Světlé perníčky
Pojmenovala jsem je tak proto, že recept neobsahuje kakao, takže perníčky jsou opravdu dost světlé. Hodí se hlavně v případě, kdy chceme v konečné úpravě celý povrch pokrýt polevou případně čokoládou. Chceme-li tento recept použít pro klasické zdobení bílou polevou, doporučuji po upečení potřít perníčky vajíčkem rozšlehaným s trochou kvalitního kakaa.
Tento recept ocení hlavně opravdoví milovníci sladkého. Množství cukru a medu je v poměru k mouce značné, takže nemusí vyhovovat každému. Je sice možné trochu cukru ubrat, maximálně však 50 g, aby se celkový charakter těsta nezměnil. Jinak je jeho příprava snadná, zvládnou je i začínající perníkářky
S těstem se pracuje opravdu výborně. Můžeme jej rozvalovat ihned po vyndání z ledničky, snadno se vykrajuje a perníčky dobře drží tvar.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Musíme počítat s tím, že perníčky z tohoto těsta nemají typickou perníkovou baculatost, jejich hrany zůstanou ostřejší. A tak i přesto, že se k sobě dobře spékají, nevypadají skládané motivy tak plasticky jako z jiných těst. Zůstávají ploché, a tak působí spíše “sušenkovým” dojmem. Proto je nedoporučuji ani pro složitější 3D kompozice. Navíc jsou také velmi světlé, takže tradiční bílé zdobení na nich tolik nevynikne.
Hodí se ale pro všechny techniky, které pracují s celoplošným zdobením, tedy například pro madeirové zdobení, bílé vyšívání nebo různé typy sypaného zdobení.