recept

Světlé perníčky 

Pojmenovala jsem je tak proto, že recept neobsahuje kakao, takže perníčky jsou opravdu dost světlé. Hodí se hlavně v případě, kdy chceme v konečné úpravě celý povrch pokrýt polevou případně čokoládou. Chceme-li tento recept použít pro klasické zdobení bílou polevou, doporučuji po upečení potřít perníčky vajíčkem rozšlehaným s trochou kvalitního kakaa.

Tento recept ocení hlavně opravdoví milovníci sladkého. Množství cukru a medu je v poměru k mouce značné, takže nemusí vyhovovat každému. Je sice možné trochu cukru ubrat, maximálně však 50 g, aby se celkový charakter těsta nezměnil. Jinak je jeho příprava snadná, zvládnou je i začínající perníkářky


S těstem se pracuje opravdu výborně. Můžeme jej rozvalovat ihned po vyndání z ledničky, snadno se vykrajuje a perníčky dobře drží tvar.  

Benefity

  • těsto se snadno zpracovává 
  • neobsahuje kakao 
  • dobře drží tvar 

Suroviny

  • 1000 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g medu
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 pol. lžíce perníkového koření
  • 3 celá vejce 

Postup

  • Tekutý med smícháme s vlažným máslem a vejci. Můžeme postupovat i tak, že med trochu ohřejeme, máslo v něm rozpustíme a do prochladlé směsi přidáme vejce.
  • V míse promícháme část mouky (800 g) s cukrem, sodou, práškem do pečiva a perníkovým kořením. 
  • Med s máslem a vejci přilijeme k sypké směsi a zpracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak dopracujeme na vále.
  • Podle vzhledu těsta můžeme přidat zbylou mouku (viz bochánková zkouška). 
  • Těsto necháme dobře zabalené v potravinářské fólii nebo mikrotenovém sáčku nejméně 24 hodin odležet v chladu.
  • Pak po částech vyválíme na plát cca 5 mm silný a úsporně vykrajujeme požadované tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

Tipy z mé praxe

  • Těstu prospěje na závěr důkladné asi minutové prohnětení, to znamená řádné propracování rukama na vále.  
  • Minimální dobu odležení doporučuji nejen dodržet (původní recept uvádí 24hod.), ale podle mých zkušeností raději prodloužit na 3 dny.
  • Původní recept uvádí, že perníčky je možné potřít před pečením rozmíchaným žloutkem. Z mé dlouholeté praxe to nedoporučuji. U větších tvarů perníčků, je po vychladnutí povrch “zkrabatělý”.

Moje doporučení 

Musíme počítat s tím, že perníčky z tohoto těsta nemají typickou perníkovou baculatost, jejich hrany zůstanou ostřejší. A tak i přesto, že se k sobě dobře spékají, nevypadají skládané motivy tak plasticky jako z jiných těst. Zůstávají ploché, a tak působí spíše “sušenkovým” dojmem.  Proto je nedoporučuji ani pro složitější 3D kompozice. Navíc jsou také velmi světlé, takže tradiční bílé zdobení na nich tolik nevynikne.
Hodí se ale pro všechny techniky, které pracují s celoplošným zdobením, tedy například pro madeirové zdobení, bílé vyšívání nebo různé typy sypaného zdobení. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}