Perníčky s mandlemi a oříšky

recept

Perníčky s mandlemi a oříšky

V tomto receptu rozvíjejí základní perníkově medovou chuť ještě další ingredience - mandle, lískové oříšky a strouhaná citronová a pomerančová kůra (ta bývá v menším množství obsažena i v některých směsích perníkového koření).

Neváhejte a docela určitě jej aspoň jednou vyzkoušejte. Příprava těsta netrvá více než dvacet minut a i když pak potřebuje ještě minimálně dva až tři dny na odležení, bude vám odměnou opravdová lahůdka, která si svou rafinovanou chutí a báječnou vůní získá vaši přízeň hned po prvním ochutnání. Výhodou těchto perníčků je i to, že není bezpodmínečně nutné je zdobit polevou. Postačí do nich před pečením zlehka vtisknout půlku mandle nebo - chcete-li si více pohrát - seskládat půlky či čtvrtky mandlí do jednoduchého ornamentu. 

Základní perníková chuť podpořená mandlemi, oříšky a zvýrazněná citrusovou kůrou předurčuje tento recept k mlsání. 

Benefity

  • chuťově vynikající 
  • neobsahuje tuk
  • efektní i bez dalšího zdobení 

Suroviny

  • 900 g hladké pšeničné mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 40 g mletých mandlí 
  • 40 g mletých lískových oříšků
  • 40 g strouhané citrónové a pomerančové kůry
  • 200 g medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička amonia
  • 6 vajec

Postup

  • V hlubší misce nejdříve pečlivě prošleháme tekutý med s vejci.

  • V druhé míse důkladně promícháme polovinu množství (450 g) mouky, cukr, mandle, oříšky, citronovou a pomerančovou kůru, perníkové koření a amonium. Pak postupně vléváme medovou směs s vejci a pečlivě promícháme vařečkou.  Následně přidáváme druhou polovinu mouky a těsto zlehka dopracujeme na vále.
  • Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme 2-3 dny odležet v chladu. Pak po částech rozválíme na plát cca 5 mm silný, úsporně vykrajujeme libovolné, nejlépe drobnější tvary perníčků.
  • Perníčky klademe na plech lehce potřený olejem. Povrch můžeme ozdobit jednoduchými ornamenty sestavených z půlek loupaných mandlí.  6 - 8 minut v troubě předehřáté na 190°C.
  • Původní recept uvádí také ne zcela obvyklou  povrchovou úpravou perníčků ještě před pečením. Potírají se cukrovou vodou. Smícháme teplou vodu s cukrem v poměru 3:2, čili na 3 díly vody dáme 2 díly cukru. Tenoučká vrstvička cukru, kterou tak vlastně perníčky potřeme, během pečení zkaramelizuje a přidá tak další chuťový rozměr. Proto recept další úpravu po upečení už neuvádí a není nutné ani zdobení polevou. 
  • Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů 6 - 8 minut a dbáme na to, abychom je zbytečně nevysušili.

Tipy z mé praxe

  • Med stačí ohřát jen velmi mírně, máslo se v něm krásně rozpustí a následné zpracování těsta je pak už rychlé.
  • Netrapte perníčky v troubě zbytečně dlouho, nebudou vysušené.    
  • Po upečení jsou perníčky světlejší, takže chcete-li dát více vyniknout bílému zdobení, doporučuji do směsi pro potření přidat lžičku kakaa.

Moje doporučení 

Tyto perníčky jsou ideální volbou pro pohoštění nebo dárkové balíčky pro ty, kteří rádi mlsají, ale na druhou stranu nejsou příznivci cukrové polevy. 
Přípravu zvládnou i úplní začátečníci.
Můžeme je s úspěchem použít také jako náplň větších perníkových kazet (pro ty si vybereme jiný recept - např. Tradiční perníčky).
Můžeme je s úspěchem použít také jako náplň větších perníkových kazet (pro ty si vybereme jiný recept - např. Tradiční perníčky).
Malou nevýhodou může být, že vzhledem k tuku obsaženému v mandlích a oříškách mají omezenou trvanlivost, ale vzhledem k jejich vynikající chuti zatím neznám nikoho, kdo by tento problém musel řešit



{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}