Perníčky z vodní lázně

recept

Perníčky z vodní lázně

Název tohoto receptu na perníčky může vypadat poněkud tajemně, ale není se třeba obávat. 

Tyto perníčky patří k těm tmavším variantám, zvláště
použijeme-li hodně tmavé kakao. Obsahem medu jsou skromnější, zato chuťově výraznější větším množstvím perníkového koření a přidané skořice. 

Z tohoto těsta můžeme perníčky péct hned, ale pokud jej necháme přes noc odpočinout v chladu, neuškodí mu to. Musíme jej však pečlivě zabalit do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie.

Ačkoliv z tohoto těsta můžeme péct ihned , musíme počítat s tím, že zadělání těsta je tentokrát časově náročnější a navíc vyžaduje aspoň minimální zkušenost, jak pracovat s vodní lázní. 

Zejména je třeba dbát na to, abychom vejce přidávali do vlažné hmoty. Při vyšší teplotě by se mohly snadno srazit. 


Těsto se zpracovává dobře a díky kakau je tmavé. Přesto že recept obsahuje menší množství medu, při dopracování na vále zpočátku trošku lepí. 

Benefity

  • perníčky se při pečení nedeformují
  • hodí se i pro hodně členité tvary
  • vhodné i pro skládané motivy

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  •  500 g moučkového cukru
  • 2 pol. lžíce kakaa
  • 1 pol. lžíce perníkového koření
  •  1 káv. lžička skořice
  • 1 káv. lžička sody
  • 1 pol. lžic medu
  • 2 pol. lžíce másla
  • 2 celá vejce 

Postup

  • Vodní lázeň připravíme tak, že do vhodného hrnce nalijeme horkou vodu a na něj postavíme misku s cukrem, máslem a medem. Na mírném plameni zahříváme a mícháme.
  • Horká voda suroviny opatrně nahřeje, ty se promícháním spojí v jemnou vlažnou hmotu, do které pak přidáme vejce. Zejména je třeba dbát na to, abychom vejce přidávali do vlažné hmoty. Při vyšší teplotě by se mohly snadno srazit. Hmotu necháme vychladnout. 
  • Zatímco nám hmota chladne připravíme si v další míse  všechny sypké suroviny - mouku, kakao, perníkové koření a sodu. 
  •  Po vychladnutí medovou směs vlijeme do mísy se sypkými surovinami, a zpracujeme těsto. Nejdříve vařečkou a pak dopracujeme ručně na vále.
  • Z těsta si po částech vyválíme plát cca 5 mm silný a úsporně vykrajujeme žádané tvary.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

Tipy z mé praxe

  • Vejce přidávejte ve vodní lázni do vlažné hmoty medu, másla a cukru. Míchejte do hladka.  
  • Perníčky před pečením nedoporučuji potírat rozšlehaným vejcem. Po upečení je častým jevem, že jsou perníčky tzv. ,,zkrabatělé". 
  • Z těsta můžete péct hned, je ovšem nutné vytvarovat jej zlehka a po menších částech.

Moje doporučení 

Toto těsto se hodí pro menší a středně velké motivy, které mohou být i dosti členité jako jsou zvířátka, květy, sněhové vločky. Při pečení těsto dobře drží tvar a nedeformuje se.
Těsto můžeme také bez obav nechat několik dní odležet, ale protože v chladu poměrně dost ztuhne, je tentokrát potřeba jej z chladničky vyndat asi 30 minut před pečením.
Těsto se také velmi dobře spéká, můžeme jej s úspěchem také použít pro nejrůznější skládané motivy. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}