recept

Perníčky se sádlem

 

Pokud se při přípravě perníčků používá tuk, pak je to nejčastěji máslo nebo - jako v tomto případě - sádlo. Tento recept pochází z Hané a je zvláštní tím, že obsahuje malé množství medu a naopak poměrně dost tuku

Vzhledem k tomu, že část surovin je potřeba nějakou dobu třít, musíme při přípravě těsta počítat minimálně s 30 minutami.
Je také důležité, aby sádlo bylo změklé, cukr a vejce se s ním potom snadno a dobře propracují.
Obvykle to nedoporučuji, ale v tomto případě si můžeme práci usnadnit použitím hnětače.
Při dopracování na vále oceníte, že se těsto vůbec nelepí na ruce. Obsahuje totiž jen malé množství medu.
Pokud nemáte rádi jako kypřidlo sodu, která v perníčcích zanechává ne každému příjemnou chuťovou stopu, můžete ji bez obav nahradit polovičním množstvím amonia. 

Technologicý postup u tohoto těsta je trochu jiný, ale nikoliv složitější. Doporučuji jej dodržet krok za krokem, aby bylo dosaženo skvělých perníčků, kterými skutečně jsou. 

Benefity

  • těsto při zpracovávání nelepí
  • těsto se dobře rozvaluje a vykrajuje
  • perníčky jsou krásně baculaté

Suroviny

  • 800 g hladké pšeničné mouky
  •  300 g moučkového cukru
  • 10 g sody
  • 120 g sádla 
  • 1 pol. lžíce kakaa
  • 1 pol. lžíce perníkového koření
  •  1 prášek do pečiva
  • 20g amonia
  • 5 pol. lžic medu
  • 4 celá vejce
  • 1 žloutek na potření 

Postup

  • Nejprve smícháme část mouky (asi 500 g) s práškem do pečiva, sodou, perníkovým kořením a kakaem.
  • Zvlášť v misce utřeme všechen cukr se sádlem, vejci a žloutkem, postupně přidáme tekutý med.
  • Směs následně vlijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejprve použijeme vařečku, pak dopracujeme na vále.
  • Správně zpracované těsto je krásně pružné a lehce se rozvaluje, dobře se z něj vykrajují menší i větší tvary. 

  • Správnou konzistenci těsta si ověříme bochánkovou zkouškou (viz. bochánková zkouška) a případně ji doladíme přidáním zbylé mouky. 
  • Těsto pečlivě zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a necháme v chladu 24 odpočinout. Vydržíte-li 48hod. nechat těsto uležet bude ještě lepší.
  • Po částech vyválíme na plát cca 5 mm silný, vykrájíme požadnované tvary a pečeme na 180°C podle velikosti tvarů 8 - 10 minut.
  • Ihned po vytažení z trouby perníčky potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka.

Tipy z mé praxe

  • S těstem se nejlépe pracuje ve studeném stavu, rozvalujte jej tedy po částech hned po vyndání z chladničky. Zbytek opět odložte do chladu.
  • Perníčky při pečení opravdu hodně nabudou, takže je nutné skládat je na plech dále od sebe, aby se neslepily. Jsou krásně oblé až baculaté.
  • Hotové perníčky mají příjemně hnědou barvu, ale jedno potření pro jejich lesklý povrch je málo. Pokud je tedy nebudete celé potahovat polevou, doporučuji potření zopakovat dvakrát. 

Moje doporučení 

Podle mých zkušeností tyto perníčky během pečení opravdu hodně nabydou, takže pokud - stejně jako já - nemáte příliš rádi sodu, můžete ji v tomto případě buď nahradit amoniem
 nebo vynechat úplně.  Jako kypřidlo bohatě postačí prášek do pečiva.

Těsto se hodí i pro pečení drobnějších 3D tvarů jako jsou srdíčka nebo vajíčka, protože díky obsahu sádla se z těchto formiček krásně sundávají. 

Naopak toto těsto není příliš vhodné pro složitější skládané motivy z drobnějších prvků, protože ty po upečení poněkud ztrácejí tvar. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}