recept
Perníčky se sádlem
Pokud se při přípravě perníčků používá tuk, pak je to nejčastěji máslo nebo - jako v tomto případě - sádlo. Tento recept pochází z Hané a je zvláštní tím, že obsahuje malé množství medu a naopak poměrně dost tuku
Vzhledem k tomu, že část surovin je potřeba nějakou dobu třít, musíme při přípravě těsta počítat minimálně s 30 minutami.
Je také důležité, aby sádlo bylo změklé, cukr a vejce se s ním potom snadno a dobře propracují.
Obvykle to nedoporučuji, ale v tomto případě si můžeme práci usnadnit použitím hnětače.
Při dopracování na vále oceníte, že se těsto vůbec nelepí na ruce. Obsahuje totiž jen malé množství medu.
Pokud nemáte rádi jako kypřidlo sodu, která v perníčcích zanechává ne každému příjemnou chuťovou stopu, můžete ji bez obav nahradit polovičním množstvím amonia.
Technologicý postup u tohoto těsta je trochu jiný, ale nikoliv složitější. Doporučuji jej dodržet krok za krokem, aby bylo dosaženo skvělých perníčků, kterými skutečně jsou.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Podle mých zkušeností tyto perníčky během pečení opravdu hodně nabydou, takže pokud - stejně jako já - nemáte příliš rádi sodu, můžete ji v tomto případě buď nahradit amoniem
nebo vynechat úplně. Jako kypřidlo bohatě postačí prášek do pečiva.
Těsto se hodí i pro pečení drobnějších 3D tvarů jako jsou srdíčka nebo vajíčka, protože díky obsahu sádla se z těchto formiček krásně sundávají.
Naopak toto těsto není příliš vhodné pro složitější skládané motivy z drobnějších prvků, protože ty po upečení poněkud ztrácejí tvar.