recept

Marmeládové perníčky

S tímto těstem se opravdu velmi dobře pracuje a má hodně blízko ke starým tradičním postupům. V řadě receptů se můžete setkat také s méně obvyklými přísadami, které ozvláštní výslednou chuť nebo barvu těsta. Nejčastěji to bývají klasická švestková povidla nebo chuťově výraznější marmelády (rybízová nebo meruňková), samozřejmě že ne v příliš velkém množství. 

Jedním z takových receptů je i tento, který má navíc ještě jednu zvláštnost - používá se v něm krupicový cukr, který je třeba zkaramelizovat. 

Tento recept mám zapsaný v poměrně velkorysé podobě, protože když si připravuji těsto já, mám ho vždy ve velkém množství, ale protože ne každému by se chtělo péct perníčky z několika kilogramů těsta, upravila jsem jej pro vás do decentnějších rozměrů. 

Postup je trošku složitější a vyžaduje alespoň nějakou zkušenost s pečením perníku. Můžete se však těšit na mimořádný chuťový zážitek. 

Výhody

  • perníčky jsou chuťově výborné
  • dobře drží tvar a při pečení se nedeformují
  • hodí se také pro pečení na 3D formách

Suroviny

  • 550g hladké pšeničné mouky 
  • 250g cukru krupice
  • 125g medu
  • 200ml vody
  • 2 žloutky
  • 25g marmelády  
  • 15g perníkového koření
  • 10g amonia
  • olej na potření perníčků
  • vejce na potření (pokud chcete mít perníčky lesklé) 

Postup

  • Nejprve na hlubší pánev nasypeme 100 g cukru a za stálého míchání na mírném plameni necháme zkaramelizovat. Pak jej zalijeme horkou vodou, přidáme zbylý cukr, marmeládu a med, zahřejeme k bodu varu, odstavíme a necháme úplně vychladnout. Pak teprve přidáme žloutky a důkladně rozmícháme. 
  • V míse promícháme mouku, perníkové koření a amonium, postupně přiléváme studenou medovou směs a vypracujeme těsto. Musí být tak husté, aby se z něj zformovaný bochánek jen velmi pomalu ,,rozjížděl”.
  • Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme minimálně jeden týden uležet. A ani těm velmi nedočkavým nedoporučuji tuto dobu zkrátit.
  • Vyzrálé těsto po částech rozválíme na plát asi 5 mm silný, úsporně vykrájíme libovolné tvary, klademe na plech zlehka potřený olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 6 - 8 minut. (Viz. jak nastavit správně troubu) 
  • Původní recept, který jsem vyhledavala ve starých archivech neuvádí žádnou povrchovou úpravu perníčků, ale mám letitou zkušenost, že pokud chceme mít perníčky lesklé, můžeme použít vajíčko rozšlehané s trochou horké vody a perníčky hned po vytažení z trouby potřít.

Tipy z mé praxe

  • Svoji práci s tímto těstem si rozdělte do dvou dnů. První den si připravte karamelový rozvar. Zabere vám to cca 20 minut a následný den si zpracujte těsto.  

  • Samotné zpracování těsta je snadné a zvládnete jej za 15 minut. Těsto je vláčné a až téměř do konce jej můžete zpracovávat v misce vařečkou. Dopracování na vále je pak otázkou chvilky. Výhodou je, že těsto se téměř nelepí na ruce.

  • Vzhledem k tomu, že těsto musíte nechat týden uležet, naplánujte si pečení tak, aby následující týden byl den vašeho pečení. S těstem se nejlépe pracuje ihned po vyndání z chladničky. Studené se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar.

Moje doporučení 

Marmeládové těsto se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar.  Proto jej můžete použít na ploché skládané motivy jako jsou čtyřlístky, jednoduché obrázky a dobře se hodí i pro pečení na menších i větších 3D formách.
Před vlastním pečením je opravdu velmi důležité nechat jej důkladně odležet, jinak riskujeme, že povrch perníčků nebude rovný a hladký.
Výhodou tohoto receptu je absence tuku a současně výborná chuť,  proto se skvěle hodí i na prostorové objekty (např. chaloupky nebo kazety), které tak můžeme bez obav zkonzumovat i po delší době.
Vzhledem k pracnosti přípravy jej však příliš nedoporučuji na větší a čistě dekorativní sestavy (košíky, svícny nebo adventní věnce). 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}