recept
Marmeládové perníčky
S tímto těstem se opravdu velmi dobře pracuje a má hodně blízko ke starým tradičním postupům. V řadě receptů se můžete setkat také s méně obvyklými přísadami, které ozvláštní výslednou chuť nebo barvu těsta. Nejčastěji to bývají klasická švestková povidla nebo chuťově výraznější marmelády (rybízová nebo meruňková), samozřejmě že ne v příliš velkém množství.
Jedním z takových receptů je i tento, který má navíc ještě jednu zvláštnost - používá se v něm krupicový cukr, který je třeba zkaramelizovat.
Tento recept mám zapsaný v poměrně velkorysé podobě, protože když si připravuji těsto já, mám ho vždy ve velkém množství, ale protože ne každému by se chtělo péct perníčky z několika kilogramů těsta, upravila jsem jej pro vás do decentnějších rozměrů.
Postup je trošku složitější a vyžaduje alespoň nějakou zkušenost s pečením perníku. Můžete se však těšit na mimořádný chuťový zážitek.
Výhody
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Marmeládové těsto se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar. Proto jej můžete použít na ploché skládané motivy jako jsou čtyřlístky, jednoduché obrázky a dobře se hodí i pro pečení na menších i větších 3D formách.
Před vlastním pečením je opravdu velmi důležité nechat jej důkladně odležet, jinak riskujeme, že povrch perníčků nebude rovný a hladký.
Výhodou tohoto receptu je absence tuku a současně výborná chuť, proto se skvěle hodí i na prostorové objekty (např. chaloupky nebo kazety), které tak můžeme bez obav zkonzumovat i po delší době.
Vzhledem k pracnosti přípravy jej však příliš nedoporučuji na větší a čistě dekorativní sestavy (košíky, svícny nebo adventní věnce).