Základní poleva

Určitě vás potěší informace, že namíchat polevu, která vás bude na slovo poslouchat, je otázka několika minut a že není třeba nic vážit ani měřit. Na svých kurzech k tomu dodávám, že postup je v podstatě velice snadný a je samozřejmě úplně nejlepší vidět ho naživo.

Potřebné nádobí

Připravte si menší uzavíratelnou misku, menší vařečku nebo širší plochou lžičku, silonovou punčošku nebo ponožku a (podle typu použitého cukru) husté kovové sítko.

Pro přípravu základní polevy nám postačí dvě ingredience: 

Suroviny

  • kvalitní moučkový nebo ještě lépe pudrový cukr
  •  vaječný bílek.

Postup

  • Misku naplníme asi do poloviny cukrem. Pudrový použijeme hned, všechny ostatní moučkové cukry prosijeme přes sítko.
  • Bílek necháme prokapat přes punčošku, která zachytí nežádoucí poutka a vlákna, která se v něm přirozeně vyskytují.
  • Po částech ho pak vléváme do cukru a třením o stěny misky tyto dvě ingredience spojíme na hladkou krémovou hmotu hustou jako med. Nepotrvá to déle než pět minut.
  • Pak misku pečlivě uzavřeme a polevu necháme minimálně tři až čtyři hodiny (ideálně přes noc) odležet při teplotě 15 - 18 stupňů.
  • Cukr se v bílku bude velmi pomalu rozplývat, a tím poleva získá pružnost a tažnost - nejdůležitější vlastnosti pro tradiční zdobení.

Varianty polevy pro různé zdobení

Z této základní polevy pak ředěním připravujeme i její další potřebné varianty.

Poleva na vylévání ploch

Potřebujeme hlavně u bílého vyšívání a madeirového zdobení - naředíme bílkem. Správnou hustotu nám pomůže určit malá zkouška: v polevě uděláme vařečkou nebo lžičkou výraznou linku. Pokud se povrch polevy dokonale vyrovná, než napočítáme do deseti, můžeme ji použít.

Poleva transparentní (čili průhledná)

Tu využijeme jako možnou obměnu stejných technik a také ke stínování - ředíme vodou. Na plochu perníčků ji pak nanášime přiměřeně velkým plochým štětcem.

Jak jsem již řekla v úvodu, úplně nejlepší je vidět přípravu polevy i jejích jednotlivých variant naživo. Rovnou si to se mnou vyzkoušet můžete v mé certifikované Perníkové Škole nebo se podívat na videa v Online Perníkové Škole. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}