Zázraky těsta aneb co umí těsto

Zázraky těsta aneb co umí těsto

Perníky jsou už po mnoho let mým “denním chlebem”, a proto docela otevřeně říkám, že s  perníkovým těstem jsem se za tu dobu opravdu důvěrně spřátelila. Protože jsem díky své profesi literární historičky nebyla zatížena informacemi, jak má nebo nemá vypadat perník, hned od první chvíle jsem k němu přistupovala jako ke zcela výjimečnému a nesmírně tvárnému materiálu, který mohu takříkajíc formovat k obrazu svému. Současně jsem ale vždy respektovala jeho  přirozené jedinečné vlastnosti a nikdy jsem mu svou vůli nevnucovala.

Nekonečný zdroj inspirace

Od základních klasických tvarů srdíček, podkov, panenek nebo vánočních zvonků jsme se tak přes skládané čtyřlístky a jednoduché obrázky spolu dostali ke složitým a tvarově bohatším motivům a rozměrnějším prostorovým kompozicím.

Brzy se také ukázalo, že perníkové těsto umí mnohem a mnohem víc, než jsem si zpočátku myslela: že  je možné ho skládat nejen v ploše, ale i překládat přes sebe, že se dá tvarovat na speciálních 3D formičkách, ale také na mnoha jiných pomůckách, že má sice rádo klasická vykrajovátka, ale ještě více vynikne v motivech tvarovaných  z volné ruky, že tohle všechno se dá vzájemně kombinovat, čímž vznikají nové zajímavé efekty, ale hlavně že je pro mě nekonečným zdrojem inspirace.

Čím déle s ním pracuji, tím víc v něm objevuji a nacházím

A i teď, po mnoha letech našeho vzájemného soužití, mě dokáže překvapit dalšími novými možnostmi. Mějte tedy i vy na paměti, že perníkové těsto si zaslouží vaši velkou pozornost a péči, za kterou se vám bohatě odmění. Recepty jsem vybírala ze svého archivu, kde je mám uložené zpravidla bez názvu. Pro vaši  jednodušší orientaci jsem pro účely této kuchařky zvolila pojmenování buď podle celkového charakteru receptu nebo podle nějaké suroviny, která je v něm výrazně zastoupena. Receptury i postupy pocházejí  z různých období a zcela určitě prošly i mnohou úpravou, takže není úplně jednoduché je časově zařadit. Určitou pomůckou nám může být, že staré tradiční recepty neobsahují cukr ani tuk (ten totiž zkracuje trvanlivost perníku, která byla v počátcích jeho výroby velmi podstatná), a také je v nich v poměru k mouce mnohem více medu. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}