Pro přípravu perníkového těsta platí několik obecných pravidel, která je vhodné dodržet u každého receptu.

  • Vždy smícháme zvlášť všechny sypké suroviny (tj. mouku, cukr, koření, kypřidlo, kakao, případně i strouhané oříšky, mandle, citrónovou či pomerančovou kůru).
  • Zvlášť smícháme suroviny tekuté (med, vodu, vejce, rozpuštěný tuk).
  • Tekutou směs pak postupně přidáváme do sypké.
  • Používáme-li jako kypřidlo amonium, je velmi důležité, aby všechny přísady byly studené. Teplé nebo dokonce horké ingredience by amonium znehodnotily a perníčky by nenaskočily.

Každé pravidlo mívá svou výjimku, takže u některých receptů se může technologický postup lišit. Dodržujte tedy vždy to, co je v konkrétním receptu uvedeno.

Důležité!
Před začátkem práce si dobře všimněte, jaké kypřidlo je v receptu použito. Pokud je to amonium (tj. cukrářské droždí), je nutné, aby všechny suroviny byly studené (platí to hlavně pro tekutý med a rozpuštěný tuk).
Teplota vyšší než pokojová by ho totiž znehodnotila a perníčky by pak zůstaly tenké a ploché.

Perníkovým kořením je vždy myšlena pouze směs koření, která se běžně pod tímto označením prodává, nikoli kypřící prášek do perníku. Opravdu není možné tyto dvě věci zaměnit.

Množství surovin je uvedeno v gramech a mililitrech. 

Lžíce = polévková
Lžička = malá lžička, kterou obyčejně jíme kompot

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}