recept

Perníčky se sirobem

Tento recept může na první pohled vypadat poněkud tajuplně, protože sirob většina z nás běžně nepoužívá a leckdo třeba ani netuší, co si pod tímto názvem představit.

Sirob je tradiční výrobek z cukrové řepy, který se používal v lidové kuchyni jako sladká pochutina. Je to vlastně vyvařená řepná šťáva připomínající svou konzistencí i barvou tekutý med. V lidové kuchyni se používal právě jako náhražka medu - tradičně se podával  třeba k bramborovým plackám nebo se jím polévaly různé kaše.

Můžete si jej zkusit připravit sami v domácích podmínkách, což je ovšem poněkud zdlouhavé, nebo si pro něj zajít do některé prodejny zdravé výživy či si jej objednat na internetu. 

Perníčkům sirob dodá trošku odlišnou chuť, ale jeho výhodou je, že ho mohou konzumovat i ti, kteří se medu vyhýbají třeba z důvodu alergie. V praxi to znamená, že jím  můžete nahradit med  ve stejném váhovém množství vlastně v každém perníkovém receptu.

Máte-li alergii na med, nebo med nechcete používat, jsou pro vás perníčky se sirobem tou nejlepší alternativou. Můžete jím nahradit med i ve všech ostatních receptech.

Benefity

  • alternativa k medu 
  • těsto se dobře zpracovává a nelepí
  • hodí se pro 3D pečení a perníková aranžmá

Suroviny

  • 1000 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 g sirobu 
  • 200 ml vody 
  • 150 g másla
  • 10 g amonia
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 vejce na potření, chcete-li mít lesklý povrch
  • 2 žloutky

Postup

  • V tomto případě se postup přípravy těsta liší od většiny ostatních receptů a musíme počítat s větší časovou náročností. 

  • Nejprve ve vhodné nádobě svaříme cukr se sirobem a vodou. Když roztok trochu zchladne, rozpustíme v něm máslo a necháme úplně vystydnout. 

  • V míse promícháme mouku s kořením a amoniem, přidáme žloutky a postupně přiléváme připravenou směs. Těsto zpracováváme nejdříve vařečkou, potom prohněteme na vále.  
  • Zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
  • Po částech z těsta vyválíme plát cca 5 mm silný a vykrajujeme drobnější tvary, které budou po upečení krásně baculaté. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 6 - 8 minut, dbáme na to, abychom je zbytečně nevysušili.
  • Pro získání lesklého povrchu potřeme ještě horké perníčky vajíčkem rozšlehaným se lžičkou horké vody. 

Tipy z mé praxe

  • Doporučuji si přípravu těsta rozvrhnout do dvou dnů. První den si připravte rozvar se sirobem a cukrem, ve kterém rozpustíte máslo. Zabere vám to patnáct dvacet minut.
  • Těsto zpracujte až následující den, kdy bude rozvar opravdu studený, takže neznehodnotí použité amonium. 
  • Všimněte si, že recept uvádí pouze dva druhy použitého koření. Pokud tedy chcete perníčky chuťově výraznější, použijte svou oblíbenou směs koření do perníku.

Moje doporučení 

S těstem se pracuje nejlépe hned po vyndání z chladničky a hodí se i pro složitější skládané a překládané motivy. Chcete-li si vytvořit aranžmá z větších tvarů, prodlužte dobu pečení a jednotlivé kousky v troubě více “usušte”, aby byly pevnější a při sestavování se nebortily.
Těsta je poměrně velké množství, takže chcete-li je jen vyzkoušet, připravte si jej napoprvé z poloviční dávky. 
Hodí se i pro pečení drobnějších kousků určených k rychlé konzumaci.
A pokud je vykrájíme z tenčího plátu těsta (cca 3 mm), můžeme je pak po dvou slepovat k sobě švestkovými povidly promíchanými s troškou rumu.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}