recept
Perníčky se sirobem
Tento recept může na první pohled vypadat poněkud tajuplně, protože sirob většina z nás běžně nepoužívá a leckdo třeba ani netuší, co si pod tímto názvem představit.
Sirob je tradiční výrobek z cukrové řepy, který se používal v lidové kuchyni jako sladká pochutina. Je to vlastně vyvařená řepná šťáva připomínající svou konzistencí i barvou tekutý med. V lidové kuchyni se používal právě jako náhražka medu - tradičně se podával třeba k bramborovým plackám nebo se jím polévaly různé kaše.
Můžete si jej zkusit připravit sami v domácích podmínkách, což je ovšem poněkud zdlouhavé, nebo si pro něj zajít do některé prodejny zdravé výživy či si jej objednat na internetu.
Perníčkům sirob dodá trošku odlišnou chuť, ale jeho výhodou je, že ho mohou konzumovat i ti, kteří se medu vyhýbají třeba z důvodu alergie. V praxi to znamená, že jím můžete nahradit med ve stejném váhovém množství vlastně v každém perníkovém receptu.
Máte-li alergii na med, nebo med nechcete používat, jsou pro vás perníčky se sirobem tou nejlepší alternativou. Můžete jím nahradit med i ve všech ostatních receptech.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
S těstem se pracuje nejlépe hned po vyndání z chladničky a hodí se i pro složitější skládané a překládané motivy. Chcete-li si vytvořit aranžmá z větších tvarů, prodlužte dobu pečení a jednotlivé kousky v troubě více “usušte”, aby byly pevnější a při sestavování se nebortily.
Těsta je poměrně velké množství, takže chcete-li je jen vyzkoušet, připravte si jej napoprvé z poloviční dávky.
Hodí se i pro pečení drobnějších kousků určených k rychlé konzumaci.
A pokud je vykrájíme z tenčího plátu těsta (cca 3 mm), můžeme je pak po dvou slepovat k sobě švestkovými povidly promíchanými s troškou rumu.