recept

Perníčky z Vysočiny 

Tento recept je zajímavý tím, že neobsahuje cukr ani kakao, zato je v něm opravdu hodně medu. Jeho chuť je navíc zvýrazněná přidáním citronové kůry.

Základem tohoto těsta je pouze mouka a med, blíží se tedy tradičním recepturám, od nichž se liší hlavně použitím másla a vajec. Jeho zpracování je tedy poměrně snadné, a proto je doporučuji i začínajícím nebo méně zkušeným perníkářkám. 

TADY BY TO CHTĚLO JEŠTĚ NĚCO VÍCE DO ÚVODU. 


Něco doplnit??? Nenašla jsem v textu nic, co by se sem dalo dát.  

Benefity

  • bez cukru 
  • rychlé zpracování těsta
  • dobře drží tvar 

Suroviny

  • 600 g hladké pšeničné mouky
  • 500 g medu
  • 80 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 káv. lžíčky perníkového koření
  • 1 celé vejce
  •  4 žloutky
  •  citronová kůra z 1 většího citronu

Postup

  • Začneme medem, který opatrně ohřejeme, rozpustíme v něm máslo a necháme zcela vychladnout. Přidáme vejce a žloutky.
  • Tuto směs postupně vléváme do mísy, ve které jsme pečlivě promíchali mouku s kořením, práškem do pečiva a strouhanou citronovou kůrou.
  • Těsto zpracováváme nejprve vařečkou, pak ještě zlehka prohněteme na vále.
  • Pečlivě zabalené do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie necháme nejméně dva dny odležet v chladu.
  • Pak po částech vyválíme na plát silný cca 5 mm, vykrajujeme a pečeme v troubě předehřáté na 190°C podle velikosti asi 10 minut.
  • Hned po vytažení z trouby perníčky lehce potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou horké vody

Tipy z mé praxe

  • Med stačí ohřát jen velmi mírně, máslo se v něm krásně rozpustí a následné zpracování těsta je pak už rychlé.
  • Netrapte perníčky v troubě zbytečně dlouho, nebudou vysušené.    
  • Po upečení jsou perníčky světlejší, takže chcete-li dát více vyniknout bílému zdobení, doporučuji do směsi pro potření přidat lžičku kakaa.

Moje doporučení 

Perníčky dobře drží tvar a také se krásně spékají, čehož můžeme využít přímo tvorbě skládaných motivů. Lze je s úspěchem použít i k pečení na menších i větších  3D formách. 



{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}