recept
Perníčky s rumem
Tyto perníčky díky většímu množství kakaa patří také k těm tmavším, na kterých krásně vynikne bílé zdobení. Navíc jsou výjimečné i použitím rumu. Ten se v perníkových receptech příliš často nevyskytuje. Ale i tady, stejně jako v jiných sladkých těstech, dokáže přidat specifické aroma a zvýraznit i chuť koření a kakaa. Stojí tedy za to jej vyzkoušet, protože příprava zabere jenom asi dvacet minut. Zpracovává se snadno a dobře, i když při dopracování na vále se trošku lepí na ruce.
Krásně tmavá barva perníčků je po upečení podtržena i jejich leskem. Věnujeme-li tedy pečení náležitou pozornost, jsou krásné už samy o sobě a k jejich zvýraznění postačí i minimalistické zdobení polevou.
Jsou v tomto ohledu tedy velice vhodné pro začínající perníkářky, kterým postačí k vytvoření originálních kousků zvládnutí několika základních zdobících prvků.
Protože rumové aroma dobře ladí i se švestkovými povidly, je tento recept vhodný také na slepované perníčky. V tom případě můžeme do poloviny vykrájených tvarů ještě před pečením zlehka vtisknout půlku mandle a bez dalšího zdobení pak perníčky slepovat k sobě povidly naředěnými troškou rumu.
Rum zvýrazní chuť perníkového koření a kakaa. Přidá tak těstu specifické aroma, které u jiných perníčků nenajdete.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Perníčky mají díky kombinaci koření, kakaa a rumu velmi lahodnou chuť, doporučuji je tedy na větší i menší kousky určené k přímé spotřebě.
Protože jejich lesklý tmavý povrch je krásný sám o sobě, postačí i jednoduché bílé zdobení k jejich dotvoření. Jsou tedy ideální volbou pro ty, kdo se zdobením teprve začínají.
Toto těsto můžeme použít i na menší skládané motivy (třeba na čtyřlístky), protože se dobře spéká, hodí se i na menší 3D formičky (např. vajíčka nebo dutá srdíčka). Těsto je také vhodné na stavbu menších perníkových chaloupek. Na velké prostorové pečení jej však už nedoporučuji, protože nemá potřebnou pevnost.