recept

Perníčky s rumem

Tyto perníčky díky většímu množství kakaa patří také k těm tmavším, na kterých krásně vynikne bílé zdobení. Navíc jsou výjimečné i použitím rumu. Ten se v perníkových receptech příliš často nevyskytuje. Ale i tady, stejně jako v jiných sladkých těstech, dokáže přidat specifické aroma a zvýraznit i chuť koření a kakaa. Stojí tedy za to jej vyzkoušet, protože příprava zabere jenom asi dvacet minut. Zpracovává se snadno a dobře, i když  při dopracování na vále se trošku lepí na ruce.
Krásně tmavá barva perníčků je po upečení podtržena i jejich leskem. Věnujeme-li tedy pečení náležitou pozornost, jsou krásné už samy o sobě a k jejich zvýraznění postačí i minimalistické zdobení polevou.
Jsou v tomto ohledu tedy velice vhodné pro začínající perníkářky, kterým postačí k vytvoření originálních kousků zvládnutí několika základních zdobících prvků.
Protože rumové aroma dobře ladí i se švestkovými povidly, je tento recept vhodný také na slepované perníčky. V tom případě můžeme do poloviny vykrájených tvarů ještě před pečením zlehka vtisknout půlku mandle a bez dalšího zdobení pak perníčky slepovat k sobě povidly naředěnými troškou rumu.

Rum zvýrazní chuť perníkového koření a kakaa. Přidá tak těstu specifické aroma, které u jiných perníčků nenajdete.  

Benefity

  • rychlé a snadné zpracování 
  • krásně tmavá barva
  • jemně aromatická chuť

Suroviny

  • 600 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa 
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 8 lžic medu
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření 

Postup

  •  Ve vhodné nádobě mírně zahřejeme med, rozpustíme v něm máslo a po vychladnutí pak  přimícháme vejce, žloutky a rum.

  • Tuto směs pak postupně vléváme do mísy s moukou dobře promíchanou s cukrem, kořením, kakaem a sodou. Těsto zpracováváme nejdříve vařečkou, potom dopracujeme a dobře prohněteme na vále.
  • V chladu (pečlivě zabalené v mikrotenovém sáčku nebo v potravinářské fólii) necháme odpočinout do druhého dne.
  • Po částech těsto vyválíme na plát cca 5 mm silný a vykrájíme požadované tvary. Budeme-li perníčky slepovat, plát vyválíme pouze na 3 mm. 
  • Pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 8 - 10 minut. Po vytažení ještě horké perníčky zlehka potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou horké vody.

Tipy z mé praxe

  • S těstem můžete pracovat už druhý den hned po vyndání z chladničky. Jestliže ho ale  ponecháte v chladu další dva nebo i tři dny, pracuje se s ním ještě lépe.  
  • Pozor si musíte tentokrát dát na velikost vajec, je nutné použít minimálně velikost M, jinak by těsto bylo příliš hutné.    
  • Perníčky jsou hodně tmavé, proto na nich skvěle vynikne bílé lineární a krajkové zdobení. 

Moje doporučení 

Perníčky mají díky kombinaci koření, kakaa a rumu velmi lahodnou chuť, doporučuji  je tedy na větší i menší kousky určené k přímé spotřebě. 

Protože jejich lesklý tmavý povrch je krásný sám o sobě, postačí i jednoduché bílé zdobení k jejich dotvoření. Jsou tedy ideální volbou pro ty, kdo se zdobením teprve začínají. 

Toto těsto můžeme použít i na menší skládané motivy (třeba na čtyřlístky), protože se dobře spéká, hodí se i na menší 3D formičky (např. vajíčka nebo dutá srdíčka). Těsto je také vhodné na stavbu menších perníkových chaloupek. Na velké prostorové pečení jej však už nedoporučuji, protože nemá potřebnou pevnost. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}