recept
Tradiční perníčky
Tento recept patří do kategorie těch, které se nejvíce blíží starým tradičním recepturám.
Všimněte si, že neobsahuje cukr ani tuk, zato je v něm v poměru k mouce velké množství medu.
Na druhé straně je v něm poměrně dost kakaa, které se do perníkových těst začalo přidávat kvůli barvě, takže v původním receptu jistě nebylo.
Příprava těsta zabere přibližně 30 minut, protože vyžaduje důkladné propracování na vále. Počítejte s tím, že vzhledem k velkému množství medu se poměrně dost lepí na ruce. Proto je důležité nechat jej před vlastním pečením minimálně 24 hodin odležet. Delší doba mu prospěje ještě víc.
Tento recept můžete použít i tehdy, budete-li mít chuť vyzkoušet si perníky vtlačované do vyřezávaných dřevěných forem. Stačí, když při zadělávání těsta vynecháte kypřidlo (amonium).
Takto nějak chutnaly perníčky našim předkům. Byly bez cukru a samozřejmě bez kakaa. Recept můžete tedy zkusit i bez kakaa.
Benefity
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Z těsta na tradiční perníčky se dobře vykrajují menší i větší tvary. Skvělou vlastností je i to, že se výborně spéká, přestože okraje nejsou tak oblé jako u jiných receptur. Můžeme je tedy s úspěchem použít jak pro menší skládané tvary (čtyřlístky, dvojsrdíčka), tak i pro rozměrnější kompozice.
Protože těsto je pevnější, hodí se také na tvarování na 3D formičkách, je ideální volbou pro pečení vánočních kouliček nebo velikonočních vajíček. Dobře z něj budou vypadat i chaloupky.
Tento recept můžete použít i tehdy, budete-li mít chuť vyzkoušet si perníky vtlačované do vyřezávaných dřevěných forem. Stačí, když při zadělávání těsta vynecháte kypřidlo (amonium).