recept

Tradiční perníčky

Tento recept patří do kategorie těch, které se nejvíce blíží starým tradičním recepturám.
Všimněte si, že neobsahuje cukr ani tuk, zato je v něm v poměru k mouce velké množství medu.
Na druhé straně je v něm poměrně dost kakaa, které se do perníkových těst začalo přidávat kvůli barvě, takže v původním receptu jistě nebylo.  

Příprava těsta zabere přibližně 30 minut, protože vyžaduje důkladné propracování na vále. Počítejte s tím, že vzhledem k velkému množství medu se poměrně dost lepí na ruce. Proto je důležité nechat jej před vlastním pečením minimálně 24 hodin odležet. Delší doba mu prospěje ještě víc.

Tento recept můžete použít i tehdy, budete-li mít chuť vyzkoušet si perníky vtlačované do vyřezávaných dřevěných forem. Stačí, když při zadělávání těsta vynecháte kypřidlo (amonium).

Takto nějak chutnaly perníčky našim předkům. Byly bez cukru a samozřejmě bez kakaa. Recept můžete tedy zkusit i bez kakaa. 

Benefity

  • bez cukru
  • dlouhá trvanlivost perníčků
  • hodí se pro 3D pečení

Suroviny

  • 1000g hladké pšeničné mouky
  • 500 gr tekutého medu
  • 100 ml vody
  • 10g perníkového koření 
  • 50g kakaa
  • 4 žloutky
  • olej na potření plechu 
  • 20g amonia
  • 1 celé vejce na potření
  • kondenzované mléko na potření 

Postup

  • V hlubší míse pečlivě promícháme polovinu množství (500 g) mouky, a vše ostatní jako koření, kakao a amonium v daných dávkách. 
  • Zvlášť rozmícháme tekutý med s vodou a se žloutky a postupně ho vlijeme do sypké směsi. 
  • Důkladně propracujeme vařečkou. Pak postupně přidáváme další mouku a když je těsto tak husté, že jej vařečkou nezvládneme, vyklopíme na vál a dopracujeme rukama. 
  • Výsledná hustota těsta musí být taková, že po zformování do bochánku se pomalu rozjíždí. To znamená, že někdy není nutné zpracovat celé množství mouky. 
  • Hotové těsto pečlivě zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu (kolem 5-stupňů. Lednice, studená špajzka na podlaze), minimálně 24 hodin odležet. Delší doba není na závadu. 
  • Odleželé těsto rozválíme na placku asi 5 mm silnou, vykrájíme perníčky, pokládáme na plech velmi jemně potřený olejem, vkládáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 6 minut.
  • Ještě horké potřeme potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou kondenzovaného mléka.  

Tipy z mé praxe

  • Těsto rozvalujte ihned po vyndání z chladničky, kdy se vám s ním bude pracovat nejlépe. 
  • Správně připravené těsto není potřeba již příliš podsypávat. Poznáte to tak, že je hladké, pružné a téměř se nelepí k podložce. 
  • Kakao je použito výhradně kvůli barvě, takže je možné je bez obav vynechat. Perníčky budou světlejší.

Moje doporučení 

Z těsta na tradiční perníčky se dobře vykrajují menší i větší tvary. Skvělou vlastností je i to, že se výborně spéká, přestože okraje nejsou tak oblé jako u jiných receptur. Můžeme je tedy s úspěchem použít jak pro menší skládané tvary (čtyřlístky, dvojsrdíčka), tak i pro rozměrnější kompozice.

Protože těsto je pevnější, hodí se také na tvarování na 3D formičkách, je ideální volbou pro pečení vánočních kouliček nebo velikonočních vajíček. Dobře z něj budou vypadat i chaloupky. 

Tento recept můžete použít i tehdy, budete-li mít chuť vyzkoušet si perníky vtlačované do vyřezávaných dřevěných forem. Stačí, když při zadělávání těsta vynecháte kypřidlo (amonium).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}