Správná konzistence nebo chcete-li tuhost těsta, je velmi důležitá a výrazně ovlivní kvalitu perníčků. Je třeba si uvědomit, že necháváme-li těsto odležet (podle druhu receptu v řádu dnů až týdnů), získá tím na kvalitě, ale současně se také změní jeho konzistence - bude pevnější a tužší.
Pokud s perníčky začínáte, mějte na paměti, že příliš tuhé těsto už nenapravíte. Při vyvalování a vykrajování perníčků se s ním pracuje špatně, tvary se během pečení rády deformují a perníčky přicházejí o svou kyprost.
Menší chyby se tudíž dopustíte, dáte-li odležet těsto volnější, protože mouku lze snadno při dalším zpracovávání doplnit.
Bochánková zkouška
Odhadnout tu správnou konzistenci těsta vám pomůže “bochánková zkouška”: po zformování do kulatého bochánku (na vále) se správné těsto začne velmi pomalu rozjíždět.