Při správném upečení jsou perníčky (v závislosti na konkrétním receptu) více či méně oblé s krásným hladkým povrchem. Ten však zůstává bez další úpravy matný. Máme-li v úmyslu použít zdobení kryjící celou plochu, není tento fakt na závadu. Stejně tak můžeme matného povrchu záměrně využít u některých speciálních technik zdobení, třeba u zdobení rustikálního.
Mnohem lépe ovšem vypadá povrch lesklý, který už sám o sobě dodá i minimalisticky zdobeným kouskům tu správnou perníkovou noblesu. Takového povrchu docílíme tzv. “leštěním”, tedy tím, že ještě horký povrch perníčků potřeme nějakou vhodnou směsí. Také v této fázi se různé recepty liší, uvádějí např. potírání povrchu mlékem nebo cukrovou vodou. Nejlepšího výsledku však dosáhneme, použijeme-li směs, jejímž základem jsou pečlivě rozšlehaná vajíčka.
Na výběr máme hned několik možných variant: celá vajíčka mohou být samotná, s trochou horké vody, mléka nebo kondenzovaného mléka, někde jsou uvedeny jenom žloutky, opět buď samotné nebo s vodou.
Směs na potírání
Ze své mnohaleté zkušenosti vám doporučuji směs, která perníčkům dodá nejen krásný lesk, ale podpoří i jejich barvu.
Suroviny:
Postup
Ještě vyšší lesk
Chcete-li docílit ještě vyššího lesku (a máte-li už nějakou zkušenost s pečením), potřete perníčky dvakrát: poprvé asi 2 minuty před jejich dopečením, poté je ještě vrátíte do trouby, podruhé ihned po vytažení z trouby.
Používejte štětec s hustými jemnými vlákny a pracujte rychle. Dbejte zejména na to, abyste perníčky potírali jedním směrem, a také na to, abyste je ve směsi “neutopili”, vrstva musí být opravdu velmi tenoučká.