recept

Máslové perníčky

Tento recept z mého archivu vyniká jemnou skořicově máslovou chutí. Z uvedeného množství surovin můžete vykrájet až 150 kousků drobnějších perníčků, takže pokud se vám to zdá příliš, připravte si těsto z poloviční dávky. 

Je to opravdová “rychlovka”, protože příprava těsta netrvá déle než 15 minut a hned jej můžeme použít.  

Při vykrajování je ale třeba počítat s tím, že těsto je hodně měkké. Proto ho rozvalujeme jen zlehka, vykrajujeme mírným tlakem  a větší tvary musíme pak na plech přenášet opatrně, aby se nezdeformovaly.

Máslo dodává těmto perníčkům delikátní chuť i křehkost (někomu mohou trochu připomínat sušenky), ale současně zkracuje dobu jejich trvanlivosti. Hodí se tedy nejlépe na menší kousky určené k  rychlé konzumaci. 

Těsto se skvěle zpracovává a vůbec nelepí. Je tedy vhodné i pro začínající perníkářky, které by pracnost jiných receptů mohla odradit.  

Výhody

  • snadná a rychlá příprava těsta
  • těsto se vůbec nelepí
  • vhodné na menší kousky perníku

Suroviny

  • 1200 g hladké pšeničné mouky 
  • 400 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 káv. lžičky skořice
  • ½ káv. lžičky mletého nového koření
  • ½ káv. lžičky drceného anýzu
  • 2 pol. lžíce kakaa
  •  1 prášek do pečiva
  • 400 g medu
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  •  vejce na potření /chcete-li potírat/ 

Postup

  • V mírně ohřátém medu rozmícháme změklé máslo, po vychladnutí přidáme všechna celá vejce. 
  • Připravíme si směs ze všech sypkých přísad:  mouku, cukr, kakao, koření a prášek do pečiva.
  • Směs medu a vajec postupně vlijeme do mísy, v níž jsme pečlivě promíchali všechny sypké přísady.
  • Zpracováváme nejdříve vařečkou a zlehka dopracujeme na vále. Těsto musí být jemné a hladké. 
  • Vykrajovat a péct můžeme tentokrát hned. Troubu předehřejeme na 180°C a perníčky pečeme podle velikosti 8 až 12 minut. (Viz. jak nastavit správně troubu).
  • Původní recept, který jsem ve svém archivu nalezla, neuváděl žádnou další povrchovou úpravu hotových perníčků, takže by zůstaly matné.
    Nemáme-li v úmyslu potáhnout je po celém povrchu polevou nebo čokoládou, můžeme jim k lesku pomoci tak, že hned po upečení je potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou horké vody a kakaa.

Tipy z mé praxe

  • Pokud si současně zapnete troubu, můžete si na perníčkách pochutnat už za hodinku. 

  • V časové tísni můžete dokonce vynechat i zdobení, pokud do vykrájených tvarů před pečením zlehka vtisknete např. půlku mandle.

  • Pokud nespěcháte, můžete těsto nechat 24 hodin odležet v chladničce a pak teprve péct. Se studeným těstem (vyndáte jej těsně před pečením) se pracuje mnohem lépe. 

Moje doporučení 

Toto těsto je nejvhodnější na drobnější perníčky pro děti, které se na ně hned vrhnout. Skvělé jsou také k nedělní kávě nebo jako rychlý dárek když jdete na návštěvu. 
Obrovskou výhodou je, že skutečně můžete začít péct hned a ozdobit jen mandlí a perníčky budou překvapením pro velké i malé mlsaly. 
Nehodí se pro skládané sestavy protože manipulace s měkkým těstem je obtížná. Z toho důvodu jej také příliš nedoporučuji pro složitější skládané nebo překládané motivy. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}