Sypané zdobení je velice efektní technika, jejíž kouzlo spočívá ve velké variabilitě, v mnoha možnostech použití a také v tom, že i pro začátečníky je zárukou úspěchu. Zkušené perníkářky ji naopak mohou využít ve spojení s mnoha dalšími technikami, které sypání ještě zvýrazní.
Tento způsob zdobení je založen na tom, že různě velké plochy perníčků vylijeme bílou polevou a ještě vlhké posypeme nějakou vhodnou ingrediencí. V tuto chvíli se otvírá prostor vaší kreativitě, protože k sypání lze použít (mimo běžně dostupného klasického cukrového zdobení) i méně obvyklé suroviny, které však s perníkem dobře ladí a dodají každému kousku punc originality.
Mým oblíbeným sypáním jsou vedle hrubého krystalového nebo perlového cukru zejména sušené jedlé květy, které se v závislosti na barevnosti dají použít na jarní či podzimní motivy, a speciální směsi ovocných čajů, které jsou svou barevností a vůní ideální pro vánoční tématiku. V závislosti na velikosti perníků používám i drobnější druhy celého koření, různá semínka, sekané oříšky nebo griliáš.
Věřím, že i vy si tuto techniku zamilujete, protože jejími dalšími výhodami je, že vypadá dobře na velkých i drobných tvarech, a také to, že je poměrně rychlá a tudíž ji můžete použít i tehdy, když se se zdobením ocitnete v časové tísni.