recept
Máslové perníčky
Tento recept z mého archivu vyniká jemnou skořicově máslovou chutí. Z uvedeného množství surovin můžete vykrájet až 150 kousků drobnějších perníčků, takže pokud se vám to zdá příliš, připravte si těsto z poloviční dávky.
Je to opravdová “rychlovka”, protože příprava těsta netrvá déle než 15 minut a hned jej můžeme použít.
Při vykrajování je ale třeba počítat s tím, že těsto je hodně měkké. Proto ho rozvalujeme jen zlehka, vykrajujeme mírným tlakem a větší tvary musíme pak na plech přenášet opatrně, aby se nezdeformovaly.
Máslo dodává těmto perníčkům delikátní chuť i křehkost (někomu mohou trochu připomínat sušenky), ale současně zkracuje dobu jejich trvanlivosti. Hodí se tedy nejlépe na menší kousky určené k rychlé konzumaci.
Těsto se skvěle zpracovává a vůbec nelepí. Je tedy vhodné i pro začínající perníkářky, které by pracnost jiných receptů mohla odradit.
Výhody
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Moje doporučení
Toto těsto je nejvhodnější na drobnější perníčky pro děti, které se na ně hned vrhnout. Skvělé jsou také k nedělní kávě nebo jako rychlý dárek když jdete na návštěvu.
Obrovskou výhodou je, že skutečně můžete začít péct hned a ozdobit jen mandlí a perníčky budou překvapením pro velké i malé mlsaly.
Nehodí se pro skládané sestavy protože manipulace s měkkým těstem je obtížná. Z toho důvodu jej také příliš nedoporučuji pro složitější skládané nebo překládané motivy.