Povrchová úprava perníčků

Při správném upečení jsou perníčky (v závislosti na konkrétním receptu) více či méně oblé s krásným hladkým povrchem. Ten však zůstává bez další úpravy matný.

Máme-li v úmyslu použít zdobení kryjící celou plochu, není tento fakt na závadu. Stejně tak můžeme matného povrchu záměrně využít u některých speciálních technik zdobení, třeba u zdobení rustikálního. 

Správnou perníkovou noblesu docílíme leštěním perníčků. Horký povrch potřeme vhodnou směsí. 

Mnohem lépe ovšem vypadá povrch lesklý, který už sám o sobě dodá i minimalisticky zdobeným kouskům tu správnou perníkovou noblesu.
Takového povrchu docílíme tzv. “leštěním”, tedy tím, že ještě horký povrch perníčků  potřeme nějakou vhodnou směsí.
Také v této fázi se různé recepty liší, uvádějí např. potírání povrchu mlékem nebo cukrovou vodou. Nejlepšího výsledku však dosáhneme, použijeme-li  směs, jejímž základem jsou pečlivě rozšlehaná vajíčka.

Na výběr máme  hned několik možných variant:  celá vajíčka mohou být samotná, s trochou horké vody, mléka nebo kondenzovaného mléka, v některých receptech můžete objevit, že  jsou uvedeny jenom žloutky, opět buď samotné nebo s vodou. 

Směs na potírání 

Ze své mnohaleté zkušenosti vám doporučuji směs, která perníčkům dodá nejen krásný lesk, ale podpoří i jejich barvu. 

Suroviny:

½ lžičky kvalitního kakaa
2 lžíce horké vody
1 velké nebo 2 malá vejce

Postup: 

½ lžičky kvalitního kakaa, rozmícháte  se  2 lžícemi  horké vody a přidáte 1 velké (nebo 2 menší) vejce. Všechno důkladně rozšleháte a přelijete přes husté sítko, které zachytí vzniklou pěnu a také případné kakaové hrudky. Touto směsí zlehka potřete perníčky ihned po vytažení z trouby.

Používejte štětec s hustými jemnými vlákny a pracujte rychle.
Dbejte zejména na to, abyste perníčky potírali jedním směrem, a také na to, abyste je ve směsi “neutopili”, vrstva musí být opravdu velmi tenoučká. 

Chcete-li docílit ještě vyššího lesku (a máte-li už nějakou zkušenost s pečením), potřete perníčky dvakrát: poprvé asi 2 minuty před jejich dopečením, poté je  ještě vrátíte do trouby,  podruhé ihned po vytažení z trouby.

Jak vypadají perníčky po potření 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}