Při správném upečení jsou perníčky (v závislosti na konkrétním receptu) více či méně oblé s krásným hladkým povrchem. Ten však zůstává bez další úpravy matný.
Máme-li v úmyslu použít zdobení kryjící celou plochu, není tento fakt na závadu. Stejně tak můžeme matného povrchu záměrně využít u některých speciálních technik zdobení, třeba u zdobení rustikálního.
Správnou perníkovou noblesu docílíme leštěním perníčků. Horký povrch potřeme vhodnou směsí.
Mnohem lépe ovšem vypadá povrch lesklý, který už sám o sobě dodá i minimalisticky zdobeným kouskům tu správnou perníkovou noblesu.
Takového povrchu docílíme tzv. “leštěním”, tedy tím, že ještě horký povrch perníčků potřeme nějakou vhodnou směsí.
Také v této fázi se různé recepty liší, uvádějí např. potírání povrchu mlékem nebo cukrovou vodou. Nejlepšího výsledku však dosáhneme, použijeme-li směs, jejímž základem jsou pečlivě rozšlehaná vajíčka.
Na výběr máme hned několik možných variant: celá vajíčka mohou být samotná, s trochou horké vody, mléka nebo kondenzovaného mléka, v některých receptech můžete objevit, že jsou uvedeny jenom žloutky, opět buď samotné nebo s vodou.
Směs na potírání
Ze své mnohaleté zkušenosti vám doporučuji směs, která perníčkům dodá nejen krásný lesk, ale podpoří i jejich barvu.
Suroviny:
½ lžičky kvalitního kakaa
2 lžíce horké vody
1 velké nebo 2 malá vejce
Postup:
½ lžičky kvalitního kakaa, rozmícháte se 2 lžícemi horké vody a přidáte 1 velké (nebo 2 menší) vejce. Všechno důkladně rozšleháte a přelijete přes husté sítko, které zachytí vzniklou pěnu a také případné kakaové hrudky. Touto směsí zlehka potřete perníčky ihned po vytažení z trouby.
Používejte štětec s hustými jemnými vlákny a pracujte rychle.
Dbejte zejména na to, abyste perníčky potírali jedním směrem, a také na to, abyste je ve směsi “neutopili”, vrstva musí být opravdu velmi tenoučká.
Chcete-li docílit ještě vyššího lesku (a máte-li už nějakou zkušenost s pečením), potřete perníčky dvakrát: poprvé asi 2 minuty před jejich dopečením, poté je ještě vrátíte do trouby, podruhé ihned po vytažení z trouby.