Konzistence těsta

Správná  konzistence nebo chcete-li tuhost těsta, je velmi důležitá a výrazně ovlivní kvalitu perníčků. Je třeba si uvědomit, že necháváme-li těsto odležet (podle druhu receptu v řádu dnů až týdnů), získá tím na kvalitě, ale současně se také změní jeho konzistence - bude pevnější a tužší. 

Řádně odležené těsto získává na kvalitě, ale současně se mění jeho konzistence.  

Pokud s perníčky začínáte, mějte na paměti, že příliš tuhé těsto už nenapravíte.
Při vyvalování a vykrajování perníčků se s ním pracuje špatně, tvary se během pečení rády deformují a perníčky přicházejí o svou kyprost.
Menší chyby se tudíž dopustíte, dáte-li odležet těsto volnější, protože mouku lze snadno při dalším zpracovávání doplnit. 

Bochánková zkouška 

Odhadnout tu správnou konzistenci těsta vám pomůže “bochánková zkouška”: po zformování do kulatého bochánku (na vále) se správné těsto začne velmi pomalu rozjíždět. 

Podívejte se na výukové video

Tip pro vás

Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinové folie. Uchovávejte v lednici po celou dobu než se pustíte do pečení. 
Těsto je vhodné udržovat pečlivě zabalené a pokud možno oddělené od čerstvého masa, uzenin a kořenové zeleniny.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}