1.Perníková Škola - video kurz

Jak na skvělou polevu
+ 8 tipů na skvělé zdobení perníčků + 3x recept

Video kurz Originál PhDr.Dana Holmanová ™

Jak na skvělou polevu

Začněte polevou a pokračujte. Vaší fantazii při zdobení se meze nekladou.

Přeji hodně zdaru při zdobení vašich perníčků
Vaše Perníkářka
PhDr. Dana Holmanová
Oceněná Nositelka Tradic

Postup, který používám, je snadný, rychlý a zaručí vám, že vaše perníky budou jak od Mistra Perníkáře

3 základní rady : Zapomeňte na vážení a měření surovin, Potřebujete pouze moučkový cukr a bílek. Připravte si misku, malou vařečku, husté kovové sítko, silonovou punčošku nebo ponožku

Pracovní postup

  • Přímo do misky si prosijte cukr, použijte jen ten, který se prosype sám, zbytek vždy vyklepněte mimo. Nesnažte se cukr sítkem protlačovat. Cukr není třeba vážit.
  • Bílek, určitě stačí jeden maximálně dva, vyklepněte do silonové ponožky a rukou ho protlačte do hrnečku. Tím se zbavíte různých drobných vlákének, která v něm jsou, a velmi spolehlivě a ráda ucpávají zdobící sáčky.
  • Takto propasírovaný bílek přidávejte po částech do prosátého cukru a krátce promíchejte. Je potřeba, aby hmota měla hustotu medu. Pokud by se vám zdálo, že je polevy málo, přidejte si další cukr a postup s bílkem opakujte.

DŮLEŽITÉ: polevu netřete ani nešlehejte, pouze smíchejte obě suroviny na uvedenou hustotu - maximálně 2 až 3 minuty.

  • V této fázi misku s polevou důkladně zabalte do mikrotenového sáčku, aby neoschla, a při teplotě cca 15 stupňů ji nechte minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc) odpočinout. Tím se cukr v bílku velice pomaličku rozpustí a poleva dostane tu správnou tažnost, která je při zdobení nejdůležitější.
  • Polevu odkryjte, promícháním zkuste její hustotu a pokud je to nutné, dolaďte opatrně buď troškou prosátého cukru (pokud je řidší) nebo kapkou bílku (pokud je příliš hustá).
  • Naplňte si sáček nebo kornoutek, polevu opět důkladně zakryjte, a s chutí do zdobení.

Takto připravená poleva svou konzistenci už nemění, a čím déle s ní pracujete, tím se její tažnost zlepšuje. Takže zdobení Vám půjde samo.

Pochlubte se mi fotografií vašich perníků na e-mail: dana@pernikovaskola.cz
Vaše výtvory moc ráda zveřejním v Perníkové Škole s vaším jménem

8 tipů jak nazdobit perníčky jako Mistr Perníkář

3 Autorské recepty na skvělé perníkové speciality

PERNÍČKY Z VYSOČINY

Suroviny
  • 500g teplého medu 

  • 80g másla 

  • 650g hladké pšeničné mouky

  • 3 lžičky perníkového koření

  • 1 kypřící prášek do pečiva 

  • 1 lžička strouhané citronové kůry 

  • 1 celé vejce

  • 3 žloutky

Jak na těsto: 


V 500 g teplého medu rozpustíme 80 g másla a necháme zcela vychladnout. 
Smícháme 650g hladké pšeničné mouky, 3 lžičky perníkového koření, 1 kypřící prášek a strouhanou citrónovou
kůru. Přidáme 1 vejce, 3 žloutky a studenou medovou směs. 

Vypracujeme tužší těsto, které necháme dva dny v chladu odležet. 
Vykrájené perníčky pečeme na 180° přibližně 10 minut.

MARMELÁDOVÉ PERNÍČKY

Suroviny
  • 500g krystalového cukru
  • 250g medu
  • 50g marmelády
  • 4 žloutky
  • 1,1 kg hladké pšeničné mouky
  • 15g perníkového koření
  • 20g amonia
Jak na těsto: 


Na pánvi rozpustíme 100 g krystalového cukru na karamel a zalijeme 4 dcl horké vody. Přidáme
dalších 400 g cukru, 250 g medu, 50 g marmelády a vše převaříme. 
Do zcela vychladlé hmoty přidáme 4 žloutky a směs vlijeme do 1,1 kg hladké pšeničné mouky smíchané se 15 g perníkového
koření a 20 g amonia. Tuhé těsto necháme týden odležet. Vykrájené perníčky pečeme při teplotě asi 200°.

PERNÍČKY S MANDLEMI A OŘÍŠKY

Suroviny
  • 900 g hladké pšeničné mouky
  • 40g mletých mandlí
  • 40g mletých lískových oříšků
  • 1 lžička amonia
  • 200 g medu
  • 6 celých vajec
  • 20 g strouhané pomerančové kůry
  • 20 g strouhané citronové kůry
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 lžičky perníkového
    koření
Jak na těsto: 


Promícháme 900 g hladké pšeničné mouky, 40 g mletých mandlí, 40 g mletých lískových oříšků, 40 g strouhané pomerančové a citrónové kůry, 350 g moučkového cukru, 2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku amonia. Přidáme 200 g tekutého medu a 6 vajec. Zpracované těsto necháme několik hodin odležet. Vykrájené perníčky potřeme cukrovou vodou a pečeme ve středně horké troubě 180 st.

1.Perníková Škola

Staňte se Mistrem perníku!

První perníková škola. Začínáme v únoru 2022. Získejte více informací. Budete mezi prvními kterým dáme vědět termíny. 

Speciální nabídka

Vánoční perníkové chaloupky

Ozdobte si vánoce tradicí, která chutná, voní a zdobí vaše domovy.

Vánoční perníkové kolekce

České Vánoce bez perníku jsou jako tělo bez duše!
Dana Holmanová™

Perníková bonboniéra

Ručně vyrobené, ručně zdobené perníky. Originál Dana Holmanová™

Ochutnejte skvělý perník

Perníkový dárek na přání

Darujte originální dárek obdarovanému. Objednejte si vaše přání. .

PhDr. Dana Holmanová
Oceněná Nositelka tradic
Nositelka ocenění Zlatý kolovrat za zdobený perník
Zakladatelka 1.Perníkové školy

Perníky jsou naší národní tradicí, kterou zná celý svět 

Perníkářství považuji za umělecké řemeslo. Perníky vám nejen chutnají, ale stále častěji chcete opravdu umět toto nádherné a voňavé řemeslo.
Založila jsem 1. Perníkovou Školu, kde učím své tajné receptury, autorské zdobení a originální práci s těstem.
Tradice, která nám všem nejen chutná, ale jsme na ní právem hrdi. 

Trocha inspirace pro vaše zdobení