22 ledna, 2024

Líbí se vám? Klikněte a sdílejte

Počet zobrazení: 120

Perníkové 3D sestavy nebo perníková aranžmá (tj. sestavy doplněné i jinými než perníkovými prvky) jsou ideálním prostorem pro vaši fantazii a kreativitu.

Dodržíte-li při jejich tvorbě několik základních pravidel, můžete se do nich bez obav pustit i tehdy, pokud s perníčky teprve začínáte. Nápadité perníkové aranžmá totiž dokáže zaujmout i tehdy, je-li samotné zdobení jednodušší. 

 Pro zkušené perníkářky je to naopak prostor pro vytvoření skutečně mistrovských kousků.

Co byste měli umět:


Co budete ještě potřebovat:

  • pevnou rovnou podložku
  • ostrý nůž nebo pilku
  • jemné struhadlo
  • pravítko
  • párátka, špejle, aranžérské špendlíky
  • potravinářskou tužku nebo fixu


Jdeme na to čili  7 kroků k úspěchu:


1. Návrh

     Na začátku vám velmi pomůže, pokud si svou představu 3D  sestavy nebo aranžmá načrtnete na papír. Nevadí, pokud si myslíte, že neumíte kreslit. Jde jen o to, abyste měli před očima základ toho, co chcete vytvořit. Návrh pak můžete během vykrajování nebo kompletace v drobnostech upravovat.

TIP: Do nákresu si můžete poznamenat, jaký druh zdobení kde použijete (např. plošnou krajku, madeiru).

2. Výběr formiček

     Formičky (vykrajovátka) vybíráme tak, aby odpovídaly návrhu. Mohou to být konkrétní tvary, které máme k dispozici, můžeme ale také vykrajovat ostrým nožem podle papírové šablony, případně krájet tvary z plátu těsta  přímo "z volné ruky" (tj. bez šablony). Tento postup se hodí hlavně na základny nebo různé abstraktní tvary.

TIP: Při práci s formičkami zapojte svou fantazii - často v nich objevíte spoustu dalších tvarů. Všímejte si i jejich okrajových linií - pomohou vám při vykrajování mnoha nejrůznějších motivů (lístků, okvětních plátků, rámečků....)

3. Pečení

Pečení musíme věnovat náležitou pozornost. Není výjimkou, že jednotlivé díly budoucí sestavy se velikostně hodně liší. Některé jsou ploché, jiné potřebujeme natvarovat na speciálních 3D  formičkách. Pro dosažení optimálního výsledku proto pečeme na jednom plechu díly přibližně stejné velikosti. Dobu pečení o něco prodloužíme, abychom díly trošku "vysušily" a ty byly pak pevnější. Je to důležité zvláště u větších tvarů, které by se (upečené na obvyklou měkkost) při sestavování mohly prohýbat nebo i bortit.

Povrch perníčků upravujeme obvyklým způsobem a necháme na rovné podložce vychladnout (viz Perníková kuchařka).

Pokud nemáte ještě dost zkušeností, doporučuji upéct všechny díly sestavy raději dvakrát. To pro případ, že by při sestavování něco tak "úplně nevyšlo" a byl  by zapotřebí náhradní kousek.

TIP: Často teprve při sestavování nebo kompletaci sestavy zjistíme, že by se hodil nějaký kousek navíc (lístek, květinka, drobné srdíčko....). Proto doporučuji upéct si jich několik už teď.

4. Příprava dílů

Jednotlivé díly necháme dokonale vychladnout, větší můžeme na několik hodin zatížit (viz kurz Perníková chaloupka).

Pak si je - zatím nenazdobené -  zkusíme podle návrhu sesadit. Hrany nebo plochy, které k sobě budou přiléhat, si v této fázi podle potřeby poupravíme, tzn. seřízneme ostrým nožem nebo pilkou, zabrousíme jemným struhadlem.

Pamatujte na to, že čím pečlivější budete v této přípravné fázi, tím jednodušší bude potom kompletace nazdobených dílů a tím lepší bude samozřejmě celý výsledek. Proto opravdu nespěchejte.

Potřebujete-li si označit směr nebo sousedství jednotlivých dílů, udělejte to potravinářskou tužkou nebo fixou na jejich zadní straně.

TIP: Buďte kreativní a nebojte se experimentovat. Pokud máte dojem, že některé kousky k sobě tzv. nepasují, zkuste je použít jinak, než jste původně zamýšleli.

5. Zdobení

     Upravené díly ozdobte  podle vlastní fantazie, zručnosti a zkušeností.  Mějte na paměti, že 3D sestavy jsou zdobné už samy o sobě, takže vůbec nevadí, netroufáte-li si na složité krajkové nebo ornamentální vzory.

Všechny nazdobené díly necháme opravdu dokonale zaschnout. abychom s nimi při kompletaci mohli bez obav manipulovat. Platí to zejména pro díly většími plochami polevy, která by při nedostatečném proschnutí mohla popraskat.

TIP: Při pečlivém provedení celé sestavy bude i jednodušší zdobení působit efektně.

6. Kompletace

     Pokud jste pracovali pečlivě v bodě 4 (příprava dílů) , nebude kompletace 3D sestavy obtížná. Také tady platí zásada

nespěchat. Díly k sobě skládáme postupně, spojujeme je polevou, kterou na styčné hrany nebo plochy nanášíme sáčkem s větším otvorem. Podle velikosti na spoje naneseme buď silnější linku nebo jen větší puntíky. Spoje k sobě můžeme dočasně fixovat aranžérskými špendlíky. Díly, které to vyžadují k sobě prostě přišpendlíme (viz kurz Perníková chaloupka)  a špendlíky odstraníme až po dokonalém proschnutí polevy (zpravidla za několik hodin).

Dbáme na to, aby všechny spoje byly čisté a úhledné. Tam, kde je to zapotřebí, použijeme k jejich začištění např. řetízkovou linku (viz kurz Základy....).

TIP: Pro pevnější spojení větších dílů se základnou si můžeme vypomoci párátky - zapíchneme je do základny a díl na ně  "nasadíme" . Můžeme použít i obrácený postup - párátka zapíchneme do dílu  ještě před zdobením a pak usadíme na základnu.

7. Finální úprava

Hotovou sestavu necháme dokonala proschnout. Podle velikosti nejméně několik hodin. Teprve pak odstraníme opatrně všechny pomocné špendlíky. Sestavu vizuálně zkontrolujeme, případné drobnosti doretušujeme polevou.

Celou sestavu doladíme podle svých představ např. dozdobením základny. V případě perníkových aranžmá můžeme v této chvíli použít další prvky - např. mašle, sušené květy nebo jiný přírodní materiál.


Přeji úspěšné tvoření vašich 3 D sestav
Dana Holmanová 

Autorka: 

PhDr. Dana Holmanová
Lektorka perníkového umění
Zakladatelka 1. Perníkové Školy

"Perníčky jsou naší národní tradicí, kterou nám závidí celý svět.
Pusťte se s radostí do pečení a zdobení a uvidíte sami, že je to více než jen koníček. Je to láska na celý život. Pro vás i pro všechny mlsaly kolem vás."

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Staňte se Mistrem perníku!
První Perníková Škola

Získejte více informací. Škola se rychle plní.