Perníková kuchařka 

recept

Marmeládové perníčky

S tímto těstem se opravdu velmi dobře pracuje a má hodně blízko ke starým tradičním postupům. V řadě receptů se můžete setkat také s méně obvyklými přísadami, které ozvláštní výslednou chuť nebo barvu těsta. Nejčastěji to bývají klasická švestková povidla nebo chuťově výraznější marmelády (rybízová nebo meruňková), samozřejmě že ne v příliš velkém množství. 

Jedním z takových receptů je i tento, který má navíc ještě jednu zvláštnost - používá se v něm krupicový cukr, který je třeba zkaramelizovat. 

Tento recept mám zapsaný v poměrně velkorysé podobě, protože když si připravuji těsto já, mám ho vždy ve velkém množství, ale protože ne každému by se chtělo péct perníčky z několika kilogramů těsta, upravila jsem jej pro vás do decentnějších rozměrů. 

Postup je trošku složitější a vyžaduje alespoň nějakou zkušenost s pečením perníku. Můžete se však těšit na mimořádný chuťový zážitek. 

3 výhody

  • perníčky jsou chuťově výborné
  • dobře drží tvar a při pečení se nedeformují
  • hodí se pro pečení na 3D formách

3 nevýhody

  • složitější postup
  • časová náročnost přípravy těsta
  • delší doba odležení těsta

Suroviny

  • 550g hladké pšeničné mouky
  • 250g cukru krupice
  • 125g medu
  • 200ml vody
  • 2 žloutky
  • 25g marmelády - JAKÉ?
  • 15g perníkového koření
  • 10g amonia
  • Olej na potření perníčků 

Postup

  • Nejprve na hlubší pánev nasypeme 100 g cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Pak jej zalijeme horkou vodou, přidáme zbylý cukr, marmeládu a med, zahřejeme k bodu varu, odstavíme a necháme ÚPLNĚ? vychladnout. Pak teprve přidáme žloutky a důkladně rozmícháme.
  • V míse promícháme mouku, perníkové koření a amonium, postupně přiléváme studenou medovou směs a vypracujeme těsto. Musí být tak husté, aby se z něj zformovaný bochánek jen velmi pomalu ,,rozjížděl”.
  • Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme minimálně týden uležet. A ani těm velmi nedočkavým nedoporučuji tuto dobu zkrátit.
  • Vyzrálé těsto po částech rozválíme na plát asi 5 mm silný, úsporně vykrájíme libovolné tvary, klademe na plech zlehka potřený olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 6 - 8 minut.
  • Původní recept, který jsem vyhledavala ve starých archivech neuvádí žádnou povrchovou úpravu perníčků, ale mám letitou zkušenost, že pokud chceme mít perníčky lesklé, můžeme použít vajíčko rozšlehané s trochou horké vody a perníčky hned po vytažení z trouby potřít.

Tipy z mé praxe

  • Tyto perníčky mohou být tak trochu výzvou. Jednak pro přece jen trochu složitější postup, jednak pro větší časovou náročnost. Už jen příprava karamelového rozvaru zabere minimálně 20 minut a k těm je potřeba přidat ještě čas jeho chladnutí. Ten sice můžeme zkrátit tak, že nádobu s ním postavíme do studené vody, ale protože jako kypřidlo je použité amonium, musí být opravdu studený. Řešením může být připravit si jej v předstihu o den dříve.

  • Samotné zpracování těsta pak je už snadné a zvládneme jej za 15 minut. Těsto je vláčné a až téměř do konce jej můžeme zpracovávat v misce vařečkou. Dopracování na vále je pak otázkou chvilky. Výhodou je, že těsto se téměř nelepí na ruce.

  • Před vlastním pečením je důležité nechat jej důkladně odležet, jinak riskujeme, že povrch perníčků nebude rovný a hladký.
    S těstem se nejlépe pracuje ihned po vyndání z chladničky. Studené se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar.

Doporučení

Marmeládové těsto je vhodné  

Studené těsto se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar.  Proto jej můžeme použít na ploché skládané motivy jako jsou (čtyřlístky, jednoduché obrázky) a dobře se hodí i pro pečení na menších i větších 3D formách.

Výhodou tohoto receptu je absence tuku a současně výborná chuť,  proto se skvěle hodí i na prostorové objekty (např. chaloupky nebo kazety), které tak můžeme bez obav zkonzumovat i po delší době. 

Marmeládové těsto nedoporučuji 

Vzhledem k pracnosti přípravy jej však příliš nedoporučuji na větší a čistě dekorativní sestavy (košíky, svícny nebo adventní věnce), i když  použít by se dalo. PROČ HO NEDOPORUČUJEŠ? CO TO DĚLÁ ZA ŠPATNOSTI?  

Tip pro vás

Svoji práci s tímto těstem si rozdělte do dvou dnů. První den si připravte karamelový rozvar. zabere vám to cca 20 minut a následný den si zpracujte těsto. To vám zabere přibližně 15 minut. Vzhledem k tomu, že těsto musíte nechat týden uležet, naplánujte si pečení tak, aby následující týden byl den vašeho pečení. 

Těstu jsem přidělila značku vysoká náročnost, ale vyplatí se vám investovat svůj čas, protože benefity jsou vysoké. 

S tímto těstem se vám bude opravdu velmi dobře pracovat. Vyžaduje ovšem  už určité zkušenosti, zejména příprava karamelového rozvaru by úplným začátečnicím mohla působit poněkud potíže. Časová náročnost je také  značná, a je tedy na vašem zvážení, zda ji do přípravy investujete. 


BENEFITY TĚSTA: 

  • skvělá chuť
  • skvělé pro vytváření 3d forem
  • dlouhá trvanlivost

ZNAČKY

Vysoká náročnost

Neuměla jsem nazdobit ani kolečko. V této online škole jsem dostala nejen spoustu užitečných rad a tipů, jak zdobit, ale i které těsto je pro mne to pravé. Moje tchýně teď jen kroutí hlavou, kde jsem se tak krásně perníčky naučila. Nedokážu ani říct, jak moc jsem vděčná, za tuto online perníkovou školu.  

Jana Provazníková

Už nějakou dobu peču a zdobím, přesto jsem do online školy vstoupila. Měla jsem potíže s některými vzory. Teď jsem nadšená, že jsem toto rozhodnutí udělala. Rady paní Dany jsou neocenitelné. Pozná se, že zdobí už spoustu let a navíc to umí naučit. Za mne je to nejlepší kurz, který jsem absolvovala.

Petra Králíčková 

Každé vánoce jsem se trápila s perníčky pro mé děti. Doslova. Po této škole, jsou mé děti nadšené, co všechno už umím a dokonce zdobí se mnou. V této škole má totiž paní Dana nejen mistrovská díla, která jsem se naučila také, ale i videa pro zdobení s dětmi a pro děti a to mě matku 3 uličníků potěšilo. 

Jordana Kalmann

PhDr. Dana Holmanová
Oceněná Nositelka tradic
Nositelka ocenění Zlatý kolovrat za zdobený perník
Zakladatelka 1.Perníkové školy

Perníky jsou naší národní tradicí, kterou zná celý svět

Perníkářství považuji za umělecké řemeslo. Perníky vám nejen chutnají, ale stále častěji chcete opravdu umět toto nádherné a voňavé řemeslo.
Založila jsem 1. Perníkovou Školu, kde učím své speciální receptury, autorské zdobení a originální práci s těstem.
Tradice, která nám všem nejen chutná, ale jsme na ní právem hrdi. 

© 2024 Dana Holmanováinfo@pernikovaskola.cz | Obchodní podmínkyOchrana osobních údajů | Přihlášení