Perníková kuchařka
recept
Marmeládové perníčky
S tímto těstem se opravdu velmi dobře pracuje a má hodně blízko ke starým tradičním postupům. V řadě receptů se můžete setkat také s méně obvyklými přísadami, které ozvláštní výslednou chuť nebo barvu těsta. Nejčastěji to bývají klasická švestková povidla nebo chuťově výraznější marmelády (rybízová nebo meruňková), samozřejmě že ne v příliš velkém množství.
Jedním z takových receptů je i tento, který má navíc ještě jednu zvláštnost - používá se v něm krupicový cukr, který je třeba zkaramelizovat.
Tento recept mám zapsaný v poměrně velkorysé podobě, protože když si připravuji těsto já, mám ho vždy ve velkém množství, ale protože ne každému by se chtělo péct perníčky z několika kilogramů těsta, upravila jsem jej pro vás do decentnějších rozměrů.
Postup je trošku složitější a vyžaduje alespoň nějakou zkušenost s pečením perníku. Můžete se však těšit na mimořádný chuťový zážitek.
3 výhody
3 nevýhody
Suroviny
Postup
Tipy z mé praxe
Doporučení
Marmeládové těsto je vhodné
Studené těsto se snadno rozvaluje a vykrájené kousky dobře drží tvar. Proto jej můžeme použít na ploché skládané motivy jako jsou (čtyřlístky, jednoduché obrázky) a dobře se hodí i pro pečení na menších i větších 3D formách.
Výhodou tohoto receptu je absence tuku a současně výborná chuť, proto se skvěle hodí i na prostorové objekty (např. chaloupky nebo kazety), které tak můžeme bez obav zkonzumovat i po delší době.
Marmeládové těsto nedoporučuji
Vzhledem k pracnosti přípravy jej však příliš nedoporučuji na větší a čistě dekorativní sestavy (košíky, svícny nebo adventní věnce), i když použít by se dalo. PROČ HO NEDOPORUČUJEŠ? CO TO DĚLÁ ZA ŠPATNOSTI?
Tip pro vás
Svoji práci s tímto těstem si rozdělte do dvou dnů. První den si připravte karamelový rozvar. zabere vám to cca 20 minut a následný den si zpracujte těsto. To vám zabere přibližně 15 minut. Vzhledem k tomu, že těsto musíte nechat týden uležet, naplánujte si pečení tak, aby následující týden byl den vašeho pečení.
Těstu jsem přidělila značku vysoká náročnost, ale vyplatí se vám investovat svůj čas, protože benefity jsou vysoké.
S tímto těstem se vám bude opravdu velmi dobře pracovat. Vyžaduje ovšem už určité zkušenosti, zejména příprava karamelového rozvaru by úplným začátečnicím mohla působit poněkud potíže. Časová náročnost je také značná, a je tedy na vašem zvážení, zda ji do přípravy investujete.
BENEFITY TĚSTA:
ZNAČKY
Vysoká náročnost
❝
Neuměla jsem nazdobit ani kolečko. V této online škole jsem dostala nejen spoustu užitečných rad a tipů, jak zdobit, ale i které těsto je pro mne to pravé. Moje tchýně teď jen kroutí hlavou, kde jsem se tak krásně perníčky naučila. Nedokážu ani říct, jak moc jsem vděčná, za tuto online perníkovou školu.
Jana Provazníková
Už nějakou dobu peču a zdobím, přesto jsem do online školy vstoupila. Měla jsem potíže s některými vzory. Teď jsem nadšená, že jsem toto rozhodnutí udělala. Rady paní Dany jsou neocenitelné. Pozná se, že zdobí už spoustu let a navíc to umí naučit. Za mne je to nejlepší kurz, který jsem absolvovala.
Petra Králíčková
Každé vánoce jsem se trápila s perníčky pro mé děti. Doslova. Po této škole, jsou mé děti nadšené, co všechno už umím a dokonce zdobí se mnou. V této škole má totiž paní Dana nejen mistrovská díla, která jsem se naučila také, ale i videa pro zdobení s dětmi a pro děti a to mě matku 3 uličníků potěšilo.
Jordana Kalmann
PhDr. Dana Holmanová
Oceněná Nositelka tradic
Nositelka ocenění Zlatý kolovrat za zdobený perník
Zakladatelka 1.Perníkové školy
Perníky jsou naší národní tradicí, kterou zná celý svět
Perníkářství považuji za umělecké řemeslo. Perníky vám nejen chutnají, ale stále častěji chcete opravdu umět toto nádherné a voňavé řemeslo.
Založila jsem 1. Perníkovou Školu, kde učím své speciální receptury, autorské zdobení a originální práci s těstem.
Tradice, která nám všem nejen chutná, ale jsme na ní právem hrdi.
© 2025 Dana Holmanová | info@pernikovaskola.cz | Obchodní podmínky | Ochrana osobních údajů | Přihlášení